Historie van CC’75 Nijverdal

Al in het eerste jaar van haar bestaan (1976) begon de club met het organiseren van wedstrijden. In eerste aanleg waren dit wedstrijden voor de jeugd, de reden immers waarvoor de club was opgericht. Al snel ontstond het criterium de Ronde Rond het Raadhuis en werden uitstapjes gemaakt naar aangrenzende dorpen. In de loop der jaren werden criteriums georganiseerd in Rijssen, Haarle, Nijverdal, Hellendoorn, Holten, Groot Lochter en de Kruidenwijk. Met wisselend succes. Op dit moment staan de ronden in Nijverdal (amateurs en jeugd) en de ronde van Rijssen nog overeind. In Holten werd jarenlang gereden, maar daar is de interesse verschoven naar de triatlon. Twee oprichters van CC’75 Ton van Gaveren en Arend┬á Scheppink

Niet alleen op de weg is CC’75 actief. Ook in het veld werden diverse wedstrijden georganiseerd. In het kader van de GOW (Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen) werden regionale veldritten verreden op de oude vuilnisbelt (Noetsele) en in het Doktersbos. Ook een enkele nationale veldrit vond plaats. Het veldritseizoen werd overigens jarenlang traditioneel geopend met de Hellendoornse Berg tijdrit. Een overgangswedstrijd tussen het weg- en veldseizoen. Het bestuur van CC’75 denkt erover deze traditie nieuw leven in te blazen. En over tijdritten gesproken….met groot succes organiseerde CC’75 samen met de Zwaluwen Almelo (!) in 2001 voor het eerst de regionale tijdritkampioenschappen op de Holterberg. De inschrijving moest wegens overweldigende belangstelling voortijdig worden gesloten.

De kwaliteit van de organisaties werd in de loop de jaren ook bekend bij de KNWU. Al in 1982 werd de club verzocht om de ‘kleine’ kampioenschappen te organiseren. Deze wedstrijden voor nieuwelingen, junioren en veteranen vergde een enorme inzet van de CC-leden. Al maanden van tevoren werden zaken geregeld. Weilanden in de omgeving werden afgehuurd om die enorme vloed aan verwachte auto’s en bezoekers te kunnen bergen. Helaas was het weer die dag dramatisch. Velen zullen zich absoluut het inslaan van de bliksem in het zenuwcentrum van de organisatie herinneren, alsmede het voortdurend onderuit gaan van de renners op de door de modder en regen spiegelglad geworden wegen. Toch was het een bijzondere dag.

N.K Politie 1997 Wim Nieuwenhuis Ook de politierenners wisten hun weg naar Nijverdal e.o. te vinden. Het aantal Nederlandse kampioenschappen individueel en ploegen – dat rond het sanatorium en in Haarle werden gehouden (onder verantwoordelijkheid van de politie, maar technisch gerealiseerd door CC’75) is zeker niet op de vingers van twee handen te tellen.

Leo Steur, een van onze leden, wist ook de Nederlandse en buitenlandse medici te interesseren voor Nijverdal. Het selectieve parcours diende als decor voor de Nederlandse- en wereldkampioen- schappen voor de medici.

Tenslotte participeerde de club ook nog bij enkele aankomsten van Olympia’s ronde in de jaren 70.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.