Iedere renner moet zelf te beschikken over een goede, veilige racefiets en is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud daarvan. Eventueel kan de jeugdsecretaris adviseren bij de aanschaf van fiets en materiaal. Elke renner is verplicht om tijdens de trainingen en de wedstrijden een goede valhelm te dragen. Zonder goede valhelm mag de renner niet deelnemen aan de trainingen en de wedstrijden. Daarnaast wordt aangeraden de fietsen te voorzien van zogenaamde klikpedalen.

Fiets

Voor je een fiets gaat aanschaffen moet je wel weten wat je gaat kopen. Het is wellicht raadzaam even te vragen waaraan een fiets zoal moet voldoen.

Een fiets mag niet te groot of te klein zijn, en het verzet (verhouding aantal tanden op grootste voortandwiel en kleinste achtertandwiel) moet zodanig zijn dat per pedaalslag (eenmaal rond) niet meer dan de maximale afstand (zie tabel bij Jeugdverzetten) wordt afgelegd. Per categorie zijn die afstanden verschillend en er is verschil tussen rijden op de weg en in het veld. Het aantal tanden voor en achter mogen dus in feite net zo groot of klein zijn – evenals de wielen – als afstand per pedaalwenteling maar binnen de regels is.  Hoe je dat meet ? Eerst de ketting over het grootste voortandwiel en het kleinste achtertandwiel laten lopen. Vervolgens de fiets recht achteruit duwen nadat eerst een crank (waar het pedaal aan vastzit) precies naar beneden is gezet. Blijven duwen tot deze crank weer precies naar beneden wijst.

Hoe groot of klein een fiets moet zijn, hangt uiteraard van de renner af. Framegrootte, zadelhoogte, stuurhoogte en -breedte zijn van belang. Ook belangrijk zijn de afstanden tussen stuur, zadel en pedalen ; deze bepalen de ‘zit’.

Maar ook de fiets moet onderhouden worden. Dus controleer regelmatig. Doen de remmen het nog goed, is er speling in spaken, is de ketting smerig en is de spanning en richting nog goed. Kijk of het zadel goed vast zit en of de hoogte nog goed is. Ook af en toe nagaan of je speling hebt in je stuur en de assen van je wielen. Denk ook eens aan zoiets als het goed vast zitten van een bidonhouder. Deze komt bij het losraken tegen de pedalen. Je kunt dan bijna verzekerd zijn van een ‘rot-smak’. Maak de fiets regelmatig schoon. Het is zo jammer als een renner niet mee kan doen door achterstallig onderhoud.

Banden moeten hard opgepompt zijn en nog een goed profiel hebben. Een lekke band is zo sneu. Door al het rijden, zeker op wegen met steenslag, komen er hele kleine steentjes in de band. Peuter die er af en toe uit (voorzichtig!).

Reservespullen en klein gereedschap meenemen naar wedstrijden kan zeer nuttig zijn. Maar voorkomen is beter dan genezen. Laat ook je trainer eens naar de fiets kijken, bijvoorbeeld of de zit wel lekker is. De stand van het zadel speelt een belangrijke rol. Een goede framehoogte natuurlijk ook, maar met een langere zadelpen en stuurvoorbouw is veel goed te maken. Experimenteer en probeer verschillende standen. Heb je eenmaal een goede stand gevonden, schrijf dan de maten op.

Je kunt een fiets kopen. De prijzen variëren van € 500,00 tot € 3000,00! Ook een tweedehandse fiets is ook mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.