Je mag als jeugdrenner beginnen vanaf je zevende verjaardag. Dan mag je al met de jongste jeugd meetrainen. In het jaar dat je acht wordt mag je ook aan (weg)wedstrijden mee gaan doen. Als je wilt gaan wielrennen, moet er het een en ander worden geregeld. Je meldt je aan bij een wielerclub en je club vraagt als je dat wilt bij de KNWU een wedstrijdlicentie voor je aan.

Vanaf maart worden er door het hele land jeugdwegwedstrijden georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Hiervoor dien je vooraf in te schrijven. De inschrijving en de begeleiding van de jeugdrenners wordt verzorgd door een jeugdsecretaris. Deze neemt de jeugdlicenties mee naar de wedstrijden. Daar moet hij/zij ze namelijk laten zien als hij de rugnummers af gaat halen. Bij jeugdwedstrijden gaat dus niet iedere renner zelf zijn rugnummer afhalen bij de organisatie, dat doet de jeugdleider.

Als je nog geen racefiets hebt, stap dan niet naar de eerste de beste winkel om er een te kopen. Informeer eerst bij je club. Een wedstrijdfiets moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor de kleding en de valhelm die je tijdens een wedstrijd moet dragen.

Dus: eerst bij de club informatie krijgen, dan pas kopen!

De jongste jeugdrenner is 7 jaar oud, de oudste is 14. Uiteraard rijden 7- en 14-jarigen niet tegen elkaar. Iedere leeftijdsgroep heeft een eigen wedstrijd. De jeugd is daarom onderverdeeld in de categorie├źn 1 tot en met 7. Als je wilt weten tot welke categorie je behoort, kijk dan verder in `categorien’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.