Bij de jeugd kent men drie soorten jeugdwedstrijden:

  • Categorie II-wedstrijden: Nationale Kampioenschappen en landelijke toernooien.
  • Categorie III-wedstrijden: districtswedstrijden.
  • Categorie IV-wedstrijden: club- en interclubwedstrijden

De jeugdleider heeft een lijst van de wedstrijden die worden gehouden. Die lijst noemt men een wedstrijdkalender. Daar staat ook op tot welk soort een bepaalde wedstrijd behoort. Als je mee wilt doen aan een wedstrijd in het buitenland, moet je club daarvoor toestemming vragen aan de consul of de districts-jeugdcommissie. Meestal is dat een formaliteit, maar het komt ook voor dat het wordt geweigerd.

Wedstrijdafstanden per categorie

Categorie Criterium Tijdrit Ploegentijdrit Cyclocross
1 6 km 2 km 4 km 10 minuten
2 8 km 3 km 6 km 12 minuten
3 12 km 4 km 8 km 15 minuten
4 15 km 6 km 10 km 17 minuten
5 20 km 8 km 12 km 20 minuten
6 25 km 10 km 14 km 22 minuten
7 30 km 12 km 16 km 25 minuten

De jury mag renners op achterstand vroegtijdig af laten stappen of af laten sprinten. Dit gebeurt dan zo laat mogelijk. De jury zal dit doen als de veiligheid dit vereist of om te voorkomen dat achterblijvers de strijd van de voorste renners beïnvloeden. Het is dus niet zo, dat alleen gedubbelde renners uit de wedstrijd mogen worden gehaald.

Nationale Kampioenschappen op de weg

Eén keer per jaar worden er Nationale Kampioenschappen op de weg gehouden.

Omdat er veel meer jeugdrenners zijn dan er aan het NK mee kunnen doen, moet je jezelf daarvoor plaatsen. Dat kun je doen tijdens districtswedstrijden die worden gehouden in de maanden maart, april en mei. Je kunt in die wedstrijden punten verdienen en er wordt eind mei een klassement gemaakt. Het district Oost krijgt een aantal plaatsen toegewezen, en die worden op basis van dit klassement ingevuld.

Als je mee mag doen aan het NK, krijg je van de KNWU een uitnodiging. Meisjes hebben een eigen Nationaal Kampioenschap op de weg.

Zoals het er nu naar uitziet, mogen alle meisjes meedoen aan het NK. Zij hoeven zich dan niet te plaatsen.
Let er wel op dat je mee moet doen aan het NK voor je eigen leeftijd, ook als je tijdens andere wedstrijden een categorie lager rijdt

Oostelijke Jeugd Competitie

Een aantal wielerverenigingen uit Oost Nederland hebben samen de Oostelijke Jeugd Competitie opgezet. De OJC is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het rijden van wielerwedstrijden. Aan de OJC kun je meedoen als je een basislicentie van de KNWU hebt. De wedstrijdsecretaris van CC75 kan je voor deze competitie inschrijven.

In tegenstelling tot de nationale wedstrijden rijd je bij de OJC in een divisie. Je wordt ingedeeld op niveau. Tijdens de eerste OJC wedstrijd wordt een korte tijdrit verreden en aan de hand daarvan worden de renners ingedeeld in vier categorieën. Iedere OJC wedstrijd kent een criterium. De beste vijf renners van een divisie promoveren naar de hogere divisie, de laatste vijf renners rijden de volgende wedstrijd in een divisie lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.